Nytt IT-verktøy? Vi tilpasser arbeidsmetoden for optimal transformasjon

Ethvert prosjekt er unikt, og hos Aspiria er det viktig å anerkjenne enhver kundes behov i hvert enkelt prosjekt. Om du skal gjennom en transformasjon til nytt IT-verktøy og ikke vet i hvilken ende du skal begynne, så er vi den rette instansen å kontakte! Hos oss kan du føle deg trygg, og sammen vil vi finne den rette arbeidsmetoden å utføre transformasjonen på.

 

Ved innkjøp av et nytt system eller verktøy på arbeidsplassen, er det ofte en stor operasjon i vente for hele organisasjonen. Enten dere er en liten, mellomstor eller stor virksomhet vil en overgang fra ett system til et annet kreve en omstilling. Riktig bruk av IT og verktøyene som finnes er Aspirias spesialitet. Her kommer vi nærmere inn på noen av arbeidsmetodene Aspiria har gjort suksess med.

 

 

Agile arbeidsmetoder for smidig, iterativt samarbeid

Agil (eng. agile) betyr smidig, og refererer til en iterativ arbeidsmetode hvor arbeidet i prosjektet utføres av faste team. Denne tilnærmingen fokuserer på rask levering av en tjeneste eller et produkt ved å bruke et fastsatt rammeverk med gjenkjennelige, funksjonelle komponenter. Det vanligste eksemplet på et slikt rammeverk er Scrum.

I stedet for å lage tidsplaner med lange faser og mye innhold, utføres arbeidet i kortere og mindre omfattende faser som kalles for sprinter. Hver sprint har en definert varighet, typisk en måned, med en løpende liste over de ulike leveransene som skal gjennomføres i løpet av sprinten. Leveransene vil være prioritert etter forretningsverdi som bestemt av kunden. Dersom det planlagte arbeidet for sprinten ikke kan gjennomføres, vil arbeidet enkelt kunne omstruktureres og informasjonen kan brukes til planlegging av fremtidige sprinter. Erfaring viser at denne fremgangsmåten ofte gir en rask transformasjon.

Etter hvert som arbeidet fullføres blir det gjennomgått og evaluert av prosjektteamet (Scrum Master, produkteier og utviklingsteam) og kunden, gjennom daglige Scrum-møter gjennom sprinten. En agil arbeidsmetode avhenger av et meget høyt nivå av kundeinvolvering gjennom hele prosjektet, og spesielt under disse gjennomgangene.

 

 

Vannfall – arbeidsmetode med rettlinjet innfallsvinkel

Den mer tradisjonelle Vannfall-arbeidsmetoden (eng. Waterfall) settes ofte opp som kontrast til agile metoder. Vannfall har en rettlinjet gjennomføringsmodell for prosjektet, som deles opp i ulike faser. Hver av fasene i prosjektet avhenger av leveransene fra den forrige fasen. Typisk vil et prosjekt deles inn i følgende faser:

  • Samle og dokumentere krav
  • Designe
  • Kode og enhetsteste
  • Utføre systemtesting
  • Utføre brukeraksept-testing (UAT)
  • Løse eventuelle problemer
  • Levere det ferdige produktet

I et ekte Vannfalls-prosjekt vil vanligvis hver av fasene over avsluttes før den neste kan begynne. Det er også vanlig at krav detaljeres grundig og gjennomgås og godkjennes av kunden før designet kan starte. Endring av krav underveis ønskes minimalisert og omfattes av formell endringshåndtering. Denne form for transformasjon er mer låst, men er likevel en arbeidsmetode som vi hos Aspiria kjenner godt til.

 

 

Scrum er et perfekt rammeverk for smidig utvikling

Scrum er en vanlig agil metodikk for system- og produktutvikling. En fordel med Scrum er at rammeverket holder forretningsfordelene i fokus, samt muligheten til å endre prosjektet på en strukturert måte.

 

I Scrum har man også krav, men man legger mindre vekt på detaljert og formell kravspesifikasjon. Arbeidet og resultatene evalueres og modifiseres fortløpende. For eksempel kan det bety at de ønskene som opprinnelig var relevant ved prosjektstart kan bortfalle underveis dersom produkteier velger det, og nye ønsker kan legges til og prioriteres. Hver sprint vil resultere i små, konkrete produktleveranser som kunden kan ta i bruk umiddelbart. Slik sikrer vi myk transformasjon med åpenhet og tilpasning for endringer som må gjøres underveis.

 

 

Slik bruker Aspiria Scrum til suksessfull leveranse

Ved å bruke Scrum i arbeidet vårt for kunder og samarbeidspartnere, sørger vi for et produktivt samarbeid på tvers av alle roller og funksjoner.

Nå som alle selskaper jobber på spreng for å digitalisere virksomheten sin, er det mange prosesser som skal henge sammen for å få alt til å fungere sømløst. I de prosessene der det passer vil Aspiria følge rammeverket til Scrum for å sikre at endringsprosessen resulterer i en suksesshistorie for mottakeren.

Et Scrum-team deles inn i 3 roller, der rollene fordeles slik:

  • Produkteier – som er forretningsekspert og gir instrukser om hvordan produktet skal se ut og hvilke funksjoner produktet skal ha. Denne informasjonen fylles inn i product backlog. Produkteier vet best hva kunden vil ha og trenger, og jobber sammen med andre i teamet slik at alle forstår hva som er essensen i produktet.

 

  • Utviklingsteam – som står for byggingen og konstruksjonen av produktet, og sørger for å gjøre endringene som blir angitt av produkteier.

 

  • Scrum Master – som sørger for den overordnede ledelsen av sprintene og øvrige prosesser. Scrum Master følger opp alle meldinger og funksjoner som blir lagt inn i product backlog, sørger for at det hele går smidig og mest mulig problemfritt, og tar tak i utfordringer som må løses. Denne rollen er essensiell i Scrum-teamet. Aspiria har sertifiserte Scrum Mastere som sørger for at hele teamet overholder Scrum-rammeverket.

 

 

Slik fungerer Scrum-rammeverket i praksis

I Scrum jobber vi som nevnt i sprinter, avhengig av omfanget av det totale prosjektet, for en myk transformasjon. Hver sprint innehar 4 faser; sprint planlegging – daglig Scrum – sprint reviewsprint retrospective. Når vi er i en Scrum-prosess tar vi for oss én og én sprint, fra start til slutt. Etter at alle fasene er gjennomgått, kan en ny sprint begynne.

Scrum-prosessen begynner alltid med oppretting av product backlog, som er en ordnet liste over alt som man vet må lages og leveres i prosjektet. Product backlog oppdateres løpende ettersom man lærer underveis i prosjektet, og om forretningsbehovet endrer seg.
Produkteier er ansvarlig for at product backlog er komplett, oppdatert og tilgjengelig.

Ved starten av hver sprint plukkes et passende utvalg leveranser fra product backlog som mål for leveransen i kommende sprint, og dette blir da sprint backlog.

 

Hva passer best for din bedrifts transformasjon?

Hvilken arbeidsmetode skal bedriften din velge? Kan vi bruke standard Scrum i dette tilfellet? Har dere innarbeidet andre modeller og rammeverk som legger føringer på metodikken? Vi i Aspiria elsker jobben vår og spørsmålsstillinger som dette. Vi vil komme med våre anbefalinger om hvilken arbeidsmetode som vil passe best i ditt tilfelle, og ekspertise for å følge det opp. Og du vil komme med bedriftens utfordringer og bekymrer til oss slik at vi sammen kan komme frem til det rammeverket som vil fungere best for det nye verktøyet eller systemet deres.

Vår kombinasjon av teknologi, kompetanse og riktig organisering sørger for at du er i trygge hender når virksomheten skal gjennomgå en stor eller liten transformasjon.

Interessert i våre tjenester?

Legg inn dine detaljer så kontakter vi deg.

Name

mer kunnskap

Blant de kunder vi har levert tjenester til de siste to årene er: